Lab grown of natuurlijke diamant

Lab grown diamanten winnen wereldwijd aan populariteit. Ook wij krijgen geregeld de vraag. We schrijven graag een factueel artikel met informatie en een vergelijking tussen natuurlijke diamanten en lab grown diamanten. Aansluitend lichten we ons standpunt toe waarom wij momenteel kiezen voor de natuurlijke variant.

Natuurlijke diamant: een mirakel van de natuur

Diamant is een gesteente dat ontstaat in de mantel van de aarde. Alleen daar is de hitte en druk zo hoog dat natuurlijke diamanten kunnen gevormd worden. De meeste diamanten zijn ongeveer 1 tot 3,3 miljard jaar oud.

Diamanten komen ‘boven’ wanneer een deel van de aardmantel smelt tot magma die zeer snel uitbarst naar het aardoppervlak en diamanten mee transporteert. De magma koelt af en vormt het harde gesteente ‘kimberliet, in de zogenaamde kimberliet pijpen. Deze zijn de voornaamste bron van diamanten. Slechts 15 procent van deze pijpen bevatten diamanten en daarvan 1% zijn economisch interessant. Dat verklaart de zeldzaamheid van de stenen.

Lab grown diamanten

Niet alle diamanten worden natuurlijk gevormd. Lab grown diamanten (LGDs), soms ook kunstmatige of synthetische diamanten genoemd, zijn door de mens gemaakt en bestaan uit dezelfde chemische samenstelling als natuurlijke diamanten. Ze zien er hetzelfde uit, en voelen hetzelfde aan. Enkel met de juiste apparatuur en door de grootste specialist kunnen visuele verschillen worden waargenomen.

———— citaat Prestige Magazine

In wat volgt citeren we uit een artikel van Prestige Magazine van Ars Nobilis: de Belgische federatie voor juwelen en uurwerken. Hierin komen Anthony Licht, director lab operations bij GIA Belgium (organisatie die instaat voor de transparantie bij diamanten) en Laurence Vandenborre, head of marketing bij HRD Antwerp (Hoge Raad voor Diamant).

Er zijn twee processen om lab grown diamanten te maken: High Pressure High Temperature (HPHT) or Chemical Vapor Deposition (CVD).

HPHT staat voor High-Pressure High-Temperature. In deze techniek wordt er bij de grafiet (gemaakt van koolstofatomen) een katalysator van een metaalachtige stof zoals ijzer, nikkel of kobalt toegevoegd om onder een bijzonder hoge druk (50 000 atmosfeer) en hoge temperatuur (tot 1 400 °C) diamanten te kweken. Met HPHT kan je in twee à drie dagen tijd zo’n 10 000 diamanten produceren. Afhankelijk van de grootte van de machine kan je zeer grote stenen maken. Alle stenen zijn gelijk van vorm, waardoor ze ook heel vlot gepolijst kunnen worden. Met deze techniek kan je gele, blauwe of zelfs kleurloze diamanten maken. Meestal worden de diamanten nadien nog behandeld.

Bij CVD – kort voor chemical vapour deposition – neemt het productieproces zo’n drie à vier weken in beslag. Bij deze techniek worden de diamanten aan de hand van atomen en laag per laag gekweekt. Per uur kan je tot enkele kubieke meters bekomen. In dit productieproces heb je geen katalysator nodig. De machine is veel kleiner dan bij de HPHT-diamanten en resulteert ook in kleinere diamanten dan bij HPHT. Je ziet ook weinig of geen inclusies in CVD-diamanten. “Bij HRD merken we een toename van CVD in de kleine melee diamanten in horloges, of als aanvullende diamanten bij een natuurlijke diamant in een ring”, aldus Laurence. “Met CVD krijg je ook veelal bruine diamanten, waar nadien nog kleur wordt aan toegevoegd.”

“High-end juwelen vereisen het gebruik van natuurlijke diamanten, maar er is ook een markt voor lab-grown diamonds.” - Laurence Vandenborre, HRD

Impact van lab grown op de natuurlijke diamant

De producenten van lab-grown diamonds spelen naast de aantrekkelijke prijs (enkele malen goedkoper) ook hun maatschappelijke rol uit. Ze stellen dat lab diamonds de enige garantie op ethische en milieuvriendelijke diamanten zijn, terwijl het ontginningsproces van natuurlijke diamant een bepaalde impact op het milieu en op de mijnwerkers heeft. “Duurzaamheid is een belangrijk verkoopsargument geworden waar de producenten erg op inspelen. Bij HRD geloven we erin dat er vandaag twee markten zijn”, aldus Laurence. “Enerzijds heb je de fashion juwelen, die zich richten op de millenials en die als echte mode-accessoires worden aanzien. Hiervoor zullen er in de toekomst wellicht meer en meer lab-grown diamonds gebruikt worden.

Ontwerpers van high-end juwelen, daarentegen, worden verondersteld om natuurlijke diamanten te gebruiken. Deze stukken worden immers aanzien als een unieke, kostbare investering en moeten the real deal bevatten. Het heeft ook weinig zin om lab-grown diamonds in high-end juwelen te verwerken: dan kies je beter voor het veel goedkopere saffier.”

———— einde citaat Prestige Magazine

Zijn lab grown diamanten echt vriendelijker voor mens en milieu?

Lab grown diamanten worden vaak naar voor gebracht als het duurzame alternatief voor mens en milieu. Uitbuiting bij mijnbouwbedrijven en milieuonvriendelijke praktijken worden daarbij vaak uitgespeeld. Enige nuance of zelfs kritische geest is daarbij echter belangrijk.

Natuur

Dat lab grown diamanten ecologisch interessanter zijn, is niet noodzakelijk correct. De productie van diamanten vereist enorme hoeveelheden energie, die meestal niet hernieuwbaar is. Zolang de labs niet op de proppen komen met hernieuwbare energie kunnen lab grown diamanten niet als milieuvriendelijker worden beschouwd.

Samenleving

Met het Kimberly proces verbinden een meerderheid van mijnbouwbedrijven zich aan het ethische productieproces om bloeddiamanten tegen te gaan. Deze mijnbouwbedrijven zorgen daarenboven wereldwijd voor een houvast en inkomen voor miljoenen mensen en investeringen in honderden samenlevingen.

Lab grown diamanten komen momenteel al te vaak uit India en China waar werknemers worden uitgebuit. Belangrijk bij de aankoop van een lab grown diamant is dan ook het natrekken van de leverancier.

De voor en nadelen op een rij:

Lab grown diamanten

+ duidelijk goedkoper

+ zekerheid over de afkomst

- kunnen verkleuren waardoor ontkleuring nodig kan zijn

- verliezen hun waarde over de tijd wegens massaproductie

- massaproductie hebben veel minder charme

Natuurlijke diamanten

+ zijn schaarser en daardoor ook waardevoller

+ zijn 3 miljard geleden zijn gevormd als wonder van de natuur. Ze dragen enorme charme met zich mee

- Ze zijn zeldzamer en dus veel duurder

- Niet aangesloten mijnbouwbedrijven kunnen schade berokkenen aan mens en natuur

- De herkomst kan niet steeds worden verzekerd.

Bij Simple comme Bonjour kiezen we in eerste instantie voor natuurlijke diamanten

We zetten de 3 redenen waarom even op een rij:

  1. Simple comme Bonjour is opgehangen aan 3 waardes die duidelijk aansluiten bij het idee van natuurlijke diamanten:

    Blending stories / Trascending generations / A spark of wondering

  2. Goudsmid Inneke is doordrongen van passie voor het ambacht. Natuurlijke grondstoffen staan daarbij centraal. De charme die uitstralen van 3 miljard jaar geleden gevormde diamanten spreekt hier voor zich.

  3. Ecologie en samenleving is voor Simple comme Bonjour een topprioriteit. Dat staat ook beschreven op deze pagina. We hebben veel gelezen, veel mensen gesproken. En er bestaat geen sluitend bewijs dat lab grown diamanten daar momenteel duidelijk het beste alternatief is. Integendeel. De inspanningen die de laatste decennia bij mijnbouwbedrijven worden geleverd zijn zeer bemoedigend.

Vanzelfsprekend kennen wij de leveranciers van de eerlijkste lab grown diamanten. We kunnen ze op specifieke vraag van een klant dan ook zeker verwerken in onze juwelen.