Karaat

Gouden juwelen worden steevast vergezeld van het woordje 'karaat'. De term karaat staat voor de hoeveelheid fijngoud die in de legering van het juweel aanwezig is. Fijngoud (zuiver goud) is van nature een erg zacht materiaal, waardoor puur fijngouden juwelen zelden voorkomen. Een juweel uit puur fijngoud zou snel krassen oplopen of zelfs breken. Daarom wordt het fijngoud meestal gecombineerd met andere metalen om een sterkere legering te bekomen. Karaat verwijst dus naar deze legering en duidt de hoeveelheid fijngoud aan die erin versmolten zit;

  • 8 karaat: 33,3% zuiver goud (aangeduid met 333)

  • 14 karaat: 58,5% zuiver goud (aangeduid met 585)

  • 18 karaat: 75,0% zuiver goud (aangeduid met 750)

  • 20 karaat: 83,3% zuiver goud (aangeduid met 833)

  • 21,6 karaat: 90,0% zuiver goud (aangeduid met 900)

  • 22 karaat: 91,6% zuiver goud (aangeduid met 916)

  • 24 karaat: 99,9% zuiver goud (aangeduid met 999)

Voor gouden juwelen wordt in België door erkende goudsmeden uitsluitend gewerkt met 14 karaats goud of hoger. Lagere legeringen mogen niet als juweelgoud worden aangeboden, maar worden wél gebruikt in bijvoorbeeld onderdelen van computers.

Naast een verschil in hardheid is er ook een prijsverschil tussen 14 en 24 karaat. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid fijngoud die er in verwerkt zit. De prijs van fijngoud is onderhevig aan een dagelijks wisselende goudprijs. Juwelen in 14 karaat hebben dus een iets lager prijskaartje, een hogere weerstand tegen krassen en deuken en ook een lagere hoeveelheid fijngoud.

Heeft de goudkoorts je ook te pakken gekregen? Dan helpen we je heel graag verder in je zoektocht naar een gouden juweel op maat. Ook kunnen we aan de slag met oude gouden juwelen; we kunnen ze herwerken tot een nieuwe juweel. Hersmelten doen we echter niet: we nemen het huidige stuk steeds als basis.