#Hoezo, 3 types goud?

Juwelen worden veelal gemaakt in twee grote categorieën: zilver of goud. Bij Simple comme Bonjour hebben een voorliefde voor het kwalitatieve goud, ideaal voor ontwerpen die je elke dag wil dragen: onderhoudsvriendelijk en bijzonder stevig. Op onze gouden juwelen krijg je dan ook levenslange garantie.

3 types goud

Goud heeft verschillende legeringen om de kleur en stevigheid te bepalen. Het karaatgehalte (hier meer informatie) bepaalt de verdeling en de prijs.

  • Geelgoud is een legering die bestaat uit zuiver goud, zilver en koper.

  • Roségoud is een legering van zuiver goud, meer koper en een klein beetje zilver.

  • Witgoud is een legering die bestaat uit zuiver goud en palladium (of soms platina). Vroeger werd hier nikkel voor gebruikt, maar dat is nu bij wet verboden en deden we sowieso niet.

 Het witgoud waarover de klassieke juwelier spreekt, is vaak voorzien van een laagje rhodium. Hierdoor krijgt dit een zilveren look. Natuurlijk witgoud is echter eerder grijzig. Het laagje rhodium is niet slijtvast en is onderhevig aan vocht, wrijving, … Het verdwijnt langzaam aan; niet egaal maar in stukjes. Het laagje kan na verloop van tijd wel opnieuw aangebracht worden. Daarenboven is het aanbrengen van een rhodium laagje milieubelastend en giftig is. Daarom verkiezen wij om onze juwelen in het natuurlijk witgoud te maken.

Mat of glans

Nog even ter informatie: mat of glans heeft niets te maken met de kwaliteit van het goud, maar wel met de afwerking of hoe schoon een juweel is. Na het oppoetsen (hier meer info) kan je juweel dus een heel andere look krijgen.

en wat met Zilver?

Door de lage kwaliteit van zilver werken we maar voor een paar ontwerpen in zilver. De prijs is interessant, maar het wordt snel vuil en het is helemaal niet zo stevig waardoor je er geen levenslang plezier van zal hebben. Op zilveren juwelen geven we dan ook geen garantie.

Voor zilver hanteren we het eerste gehalte zilver, ook gekend als sterling zilver, wat overeenkomt met stempel 925. Deze stempel staat langs de binnenzijde van je juweel, samen met onze meesterstempel (Inneke is een erkend goudsmid en heeft hierdoor een eigen meesterstempel).

De 925 staat voor de legering, deze bestaat voor 92,5% uit puur zilver en uit 7,5% koper. Er bestaan nog heel wat andere legeringen met zilver, maar deze zijn van kwaliteit nog lager en gebruiken we niet.

Inneke Goyvaerts