Simple comme Bonjour

Wens je je bestelling nog voor kerst? Graag t.e.m. 10 dec bestellen als je een levering per post wenst. Kom je zelf je bestelling ophalen op een van onze vrije afhaalmomenten? Dan kan je bestellen t.e.m. 14 dec.

Het geheim van Karaatsgoud

Thomas GoyvaertsComment

Gouden juwelen worden steevast vergezeld van het woordje 'karaat'. Voor velen is deze term echter een ietwat vaag begrip. Daarom zijn we deze week aan de slag gegaan om voor jullie een blogpost uit te werken waarin we iets meer uitleg geven over karaatsgoud, en de kwaliteitseisen die wij in ons atelier aan jullie juwelen stellen.

De term karaat staat voor de hoeveelheid fijngoud die in de legering van het juweel aanwezig is. Fijngoud (zuiver goud) is van nature een erg zacht materiaal, waardoor puur fijngouden juwelen zelden voorkomen. Een juweel uit puur fijngoud zou snel krassen oplopen of zelfs breken. Daarom wordt het fijngoud meestal gecombineerd met andere metalen om een sterkere legering te bekomen. Karaat verwijst dus naar deze legering en duidt de hoeveelheid fijngoud aan die erin versmolten zit;

 

8 karaat: 33,3% zuiver goud (aangeduid met 333)
14 karaat: 58,5% zuiver goud (aangeduid met 585)
18 karaat: 75,0% zuiver goud (aangeduid met 750)
20 karaat: 83,3% zuiver goud (aangeduid met 833)
21,6 karaat: 90,0% zuiver goud (aangeduid met 900)
22 karaat: 91,6% zuiver goud (aangeduid met 916)
24 karaat: 99,9% zuiver goud (aangeduid met 999)

Voor gouden juwelen wordt in België door erkende goudsmeden uitsluitend gewerkt met 14 karaats goud of hoger. Lagere legeringen mogen niet als juweelgoud worden aangeboden, maar worden wél gebruikt in bijvoorbeeld onderdelen van computers. 

Naast een verschil in hardheid is er ook een prijsverschil tussen 14 en 24 karaat. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid fijngoud die er in verwerkt zit. De prijs van fijngoud is onderhevig aan een dagelijks wisselende goudprijs. Juwelen in 14 karaat hebben dus een iets lager prijskaartje, een hogere weerstand tegen krassen en deuken en ook een lagere hoeveelheid fijngoud.

Heeft de goudkoorts je ook te pakken gekregen? Dan helpen we je heel graag verder in je zoektocht naar een gouden juweel op maat. Ook kunnen we aan de slag met oude gouden juwelen; we kunnen ze herwerken tot een nieuwe juweel, of laten hersmelten om met een nieuw stuk goud van 0 te beginnen. 

Je bent altijd welkom in ons open atelier te Mechelen om hierover wat meer informatie te krijgen. Ook kan je een kijkje nemen op onze maatwerkpagina of een berichtje achterlaten met je vraag.

Vele gouden groetjes uit het atelier van Simple comme Bonjour!