Simple comme Bonjour

Wens je je bestelling nog voor kerst? Graag t.e.m. 10 dec bestellen als je een levering per post wenst. Kom je zelf je bestelling ophalen op een van onze vrije afhaalmomenten? Dan kan je bestellen t.e.m. 14 dec.

Het meisje met de...

Thomas GoyvaertsComment

"All art is autobiographical. The pearl is the oyster's autobiography." 
- Federico Fellini

 

Parels worden al eeuwenlang gezien als meesterwerkjes van moeder natuur. Koninginnen, prinsessen, diva's en oma's dragen ze dan ook met gepaste trots. Maar wat is een parel nu precies? En waarom kan je een echte parel herkennen aan zijn grillige vorm? We geven jullie graag een beetje meer uitleg over onze zoetwaterparels.

Eerst moeten we kijken hoe een oester leeft; op de (zanderige) bodem van de oceaan filtert een oester het water en slorpt zo kleine algen en plankton op. Bij dit filteren komen er ook andere deeltjes (bv. zand) in de oester terecht, maar meestal kan de oester deze zelf wegwerken. Soms gebeurt het echter toch dat een deeltje de 'huid' van de oester beschadigt. De huid van de oester plaatst zich dan om het deeltje heen en 'vangt' het. Om het deeltje te neutraliseren bedekt de oester het in parelmoer, wat ons (na enkele jaren) een parel oplevert.

Omdat ongeveer een op 10.000 wilde zoetwateroesters een of meerdere parels in zich heeft, besloot de mens de natuur een handje te helpen. Zo bestaan er nu speciale oesterbedden waar een ronde kern via een klein sneetje in de oester wordt aangebracht. Na enkele jaren heeft de oester rond deze zachte kern zijn eigen parelmoer gevormd en krijg je een parel. 

Omdat deze oesterbedden vroeger zelden tot niet voorhanden waren, werden enkel parels van 'wilde' oesters opgedoken. Omdat deze parels zich hadden gevormd rond een natuurlijke kern (een steentje, stukje zand...) waren ze niet perfect rond. Hierdoor was een grillige vorm vroeger een kenmerk van een échte parel. Tegenwoordig kunnen parels echter perfect rond zijn omdat gekweekte oesters hun parelmoer rond een perfect ronde kern afzetten. 

De kwaliteit van parels kan wel nog verschillend zijn en hangt af van;
1. de vorm van de parel (perfect rond of grillig van vorm)
2. de kleur van de parel (roze is het moeilijkst te vinden)
3. de 'luster' van de parel (de glans van het oppervlak)
4. de oppervlaktekenmerken (glad? oneffenheden?)
5. de dikte van de bovenlaag (meer tijd = een dikkere laag)

Tegenwoordig is het voor een ongetraind oog niet zo makkelijk om een echte parel van een valse te onderscheiden. Er zijn heel veel kunstparels op de markt die op het eerste zicht niet onderdoen voor echte parels. Ook kan een echte parel beperkt bijgekleurd worden, waardoor verschillende (onnatuurlijke) kleuren toch mogelijk zijn.

In ons atelier werken we enkel met zoetwaterparels. Zoutwateroesters kweken per keer namelijk maar een of twee parels, terwijl hun zoetwatersoortgenoten er met gemak meerdere kunnen kweken. Zo verzekeren we jullie een eerlijke prijs voor echte kwaliteitsparels. 

Heb je de parelmicrobe te pakken gekregen? Dan kan je altijd eens binnenspringen in ons open atelier te Mechelen of een kijkje nemen in onze webshop. Ook gaan we graag voor je aan de slag op basis van bestaande parels om samen met jou nieuwe juwelen uit te werken, al maak je hiervoor best even een afspraak.